9. 5. 2018
Doporučení

Oznámení o GDPR ve vztahu ke klientům UVM interactive

Vážený zákazníku,


dovolujeme si Vám připomenout, že od 25. 5. 2018, začíná platit nařízení Evropské unie 2016/679, které detailně upravuje ochranu fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů. Veřejnosti je též známé jako GDPR - General Data Protection Regulation - česky též Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Přestože ČR nestihla připravit lokální právní normu, je důležité podotknout, že tento krok není nutný k danému datu začne platit nařízení v jeho originální podobě.

Nařízení primárně směřuje vůči firmám a korporacím, které osobní údaje fyzických osob zpracovávají hromadně ve velkém množství, jistým způsobem zasáhne v podstatě každý podnikající subjekt.

Z nařízení vyplývají i požadavku na úpravu webových prezentací, eshopů či online aplikací (dále jen aplikace).

Z pohledu zákona naše firma vystupuje jako zpracovatel, Vy jako správce. Z tohoto titulu, máte hlavní úlohu v celé problematice - jste to Vy, kdo určuje jak s daty Vašich zákazníků budete pracovat. Od Vás je zapotřebí učinit několik základních kroků, z nichž jeden z nejdůležitějších pro Vás bude sdělit Vašemu zákazníkovi (či potenciálnímu zákazníkovi) jakým způsobem budete pracovat s jeho osobními údaji.

S čím Vám můžeme pomoci a co je nutné, aby vzešlo od Vás.

My, jako zpracovatel a zároveň dodavatel aplikace pro Vás zajistíme případnou technickou realizaci v rámci námi dodaného díla.

Nejjednodušším příkladem je nutnost umístění prostředku aktivního souhlasu nebo informace o nakládání s daty k formuláři, který uživatel vyplňuje na webu, aby Vás kontaktoval (nejčastěji máte takový formulář právě v části “kontakty” nebo “o nás”).

Nezajistíme pro Vás přesnou formulaci takového sdělení, neb nevíme, jakým způsobem Vy s těmito daty pracujete (jak je archivujete, kde je ukládáte, jak dlouho, k jakým účelům je použijete apod). Jakožto správce můžete data zpracovávat na základě. Vhodné je umístit na Vaše webové stránky dokument s Všeobecnými obchodními podmínkami, na který se poté můžete v detailech odkazovat.

Doporučujeme proces zavedení GDPR do firmy konzultovat s odborníkem. Konzultujte finální podobu se svým právním zástupcem. Buďte obezřetní vůči nabídkám šablonových řešení. V případě nejistoty se můžete obracet na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), ten na má na svých stránkách i pasáže věnující se právě GDPR - https://www.uoou.cz/gdpr-obecne-narizeni/ds-3938/p1=3938.

Pro Vaši informaci mohou být důležité následující informace

  • v rámci FironCloudu (prostoru, kde je Vaše prezentace umístěna - nepřesně, ale zjednodušeně “hosting”) běží Vaše aplikace ve vyhrazeném prostoru, kam mohou pouze vývojáři naší firmy a správci serverové infrastruktury - výmazem či úpravou dat, jsou upravena data běžící aplikace (nejsou dotčeny zálohy aplikace),
  • dle nastavení smlouvy může Vaše být Vaše aplikace provozována na dvou fyzických serverech současně, z důvodu zajištění vysoké dostupnosti (výmazem z jednoho stroje, dochází automaticky na výmaz z paralelních serverů),
  • Vaše aplikace je pravidelně zálohována (frekvence závisí na konkrétních smluvních podmínkách, nicméně v obecné rovině zálohujeme minimálně 2dny, nejvíce 30dní zpět) - případný výmaz ze záloh je nutné provádět manuálně, individuálně a to buď selektivně nebo smazáním celé zálohy (postupy se liší náročností na čas realizace),
  • záznamy-odpovědi z kontaktních formulářů se ukládají i do databáze Vaší aplikace,
  • objednávky eshopu se ukládají do databáze Vaší aplikace,
  • pokud nemáme smluvně určeno jinak, pak do Vašich dat aktivně nevstupujeme, nesledujeme je, Vámi spravovaný obsah nekontrolujeme, nefiltrujeme, nemažeme (výjimkou může být například umístění virové nákazy)
  • neovlivňujeme jak stará data si v aplikaci uchováváte - tedy například objednávky můžete mít v eshopu klidně 8 let staré (s tím i informace o zákaznících)

Newsletter

Buďte s námi online. Napište nám svůj e-mail, ať se o zajímavých tématech z digitálního světa dozvíte jako první. Píšeme je pro Vás.

Pro sledovače a šérovače

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace

Zpracovávám...